[ Generalna ] 11 Decembar, 2007 18:49
jedan starac umoran
polako se kreće
kroz dan siv i sumoran
i zna da sunce vidjeti neće
jesen se spustila na pleća
obojila je kose sijede
starca ozari neka sreća
kad ga unuk nazva djede
kraj starca radoznali mališa
pita djeda što ćuti
zašto djedo pada kiša
zašto lišće opada i žuti
i djed bi pričao tada
o listu i njegovu životu
kako on i kad pada
unosi poslednju ljepotu
a unuk kroz lokve gazi
i u djeda gleda ostarjelog
što odavno je na stazi
od lišća žuta i opalog
idu tako unuk i djeda
jedna jesen i jedno proljeće
jesen djedu sunce ne da
za unuka lastavica dolijeće 26.09.1996.Banja Luka
[ Generalna ] 06 Decembar, 2007 17:37

Alhemičari su umirali za nedostižnim. Stvoriti nešto iz ničega. Ne znam je li to moguće bez iluzije. Ova zelena pruga mi je prav privukla pažnju iz više razloga, navešću bar neke:

  1. Zelena boja podsjeća me na djetinjstvo kad sam jedva čekao da nakon razvučene zime zazeleni igralište u mojoj ulici gdje bi se igrao fudbal i da zazelene šuma gdje bismo pravili strijele, koplja i šatore
  2. Pruga me sjeti na vremena kad u mojoj ulici je bilo samo nekih 5 automobila, kad smo svi bili socijala koja je putovala vozom u posjetu nekom svom, vrijeme kad nismo danima spavali u neizvjesnosti početka putovanja, predjeli koji bi promicali kraj naših zapanjenih očiju što su gutale neke nepoznate predjele kuće i druge objekte koje bi danima pamtili, onih povrataka kući kad bi smo zaspali na roditeljskim koljenima i kad bi morali izaći iz voza onako zajapureni isanjivi i kad bi nas progutalo sanjivo jutro u kaputima svoje magle dok bi se pješaka vraćali u svoj dom.
  3. Ima tu još nekih razloga ali ne bih sad o njima......

Ja živim u malom gradu koji je bio poznat po tome što je kroz tako mali grad prolazilo dnevno preko 150 vozova dnevno a u sezoni i do 200 i neki voz. Poznat je i po tome što je na području koje pripada mome gradu odigrana prva fudbalska utakmica pod reflektorima 1930 i neke u Dobrljinu. Poznata po tome što je prva pruga na ovim prostorima građena od Nas do negdje za vrijeme Austrougarske....Poznata i po FK Sloboda koji je osnovan prije Splitskog Hajduka 1910god. Poznat je i po fabrici tekstila čiji slogan Sve rijeke teku prema ušću samo Sana teče prema Vama.

Sada taj slogan ne znači više ništa a nekad je značio pekarama čiji se miris toplih kifli širio gradom navečer oko 22:00 kada bi jedna smjena od nekoliko stotina radnika kao rijeka ispunila trotoare i jela tople kifle, razdragana jer sutra je praznik 29.novembar i spaja se petak sa vikendom pa ne bi se radilo ..dana.

Sv je to daleko ko Amerika, nekad mi se čini da se sve to nikad i nije događalo eto da sam ja to možda pročitao tamo negdje o nekom gradu u dalekoj Irskoj ili tko zna. BIla je bitna ta duša koja je odisala gradom ta emocija koja je tinjala kao svjetiljka ulične rasvjete pod debelim pokrivačem snijega.

Da sam Alhemičar znam da bih negdje tražio formulu da sve to vidim makar još jednom, pozvao bih svog prijatelja iz djetinjstva Mandraka da mi iluzijom ukaže na put gdje griješim ili , ili šta već.

Danas je moj grad mrtav da mrtviji ne može da bude, u njega se uvukla neka memljiva magla, koja se lijepi pod prstima ko loša marmelada.

Molim Vas da mi pomognete da odgovorite na moje pitanje o kom gradu je riječ.

Molim vas jer vaš odgovor će mi dati nadu da nas niste zaboravili da postojimo naušću dije rijeke na kraju slijepog crijeva. Glavna nagrada onom ko pogodi biće iskrena zahvalnost na odvojenom vremenu da mi pomogne da u ovom malom tužnom gradu pronađem iskru života za ljude koje volim i za one koje ne razumijem.

Hvala Vam dragi moji. Vaš Mandrak72

[ Generalna ] 06 Decembar, 2007 17:29
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7
Hit Counter
Free Web Counter