Svaka varoš ima svoje boje i mirise. Neke su boje sumorne i sive, a neke opet vedre i raspoložene. Kad si mlad , dovoljna je boja mladosti i percepcija želje za životom. Boje su bile potrebne ali ne i nužne.Sa godinama nedostajaće boje, ali ne i hladnoće.
Male varoši bilo je lako bar na tren obojiti bojama uzbuđenja,zapaliti zatomljene strasti i probuditi avanturistički duh koji čuči u svakom od nas.
Dobro se sjećam kad je dolazio cirkus Colorado u naše malo mjesto. Brojne plakate opsjenara, divljih životinja i zagonetnih akrobata krasile su naš grad. Čiji bi posao bio ako ne dječiji da to sve ne doživi i isprati na sebi jedino razumljiv način. Zar ne bi bilo nelogično da prvi nismo saznali gdje će logorovati cirkus, gdje kavezi sa životinjama. Ko će upoznati cirkuskog radnika ako ne djeca. Ko će razumjeti njihovu stalnu potrebu za putovanjima ako ne djeca koja nisu dan započinjali mišlju o već upoznatim imenima životinja, dresera, klovnova, ko će razumjeti ako ne djeca koja bi noću jedrila na pučini od sna i jave sa dobrim vjetrovima u jedrima nade da sve može biti onako kako poželimo.
Veliki šareni šatori, sa brojnim pratećim vozilima na momente je bio sav naš svijet. Sve neviđeno bilo je na dohvat ruke, tu pred nama , samo se trebalo usuditi i pustiti u svijet iznenađenja, otvoreno zvjezdano nebo i beskonačni put slobode. Zar nismo na trenutke poželjeli pobjeći sa cirkusom u nove avanture, umotane u oblande magije, čarobnjaštva, surovih divljih životinja i sjajnih kostima. Jedan paralelni svijet koji živi kraj nas, sa nama, a opet tako nestvaran. Imaju li oni porodice, dom, poslijepodnevni odmor, nedjeljni ručak, imaju li novca, ako im uopšte treba???? Mnogo je pitanja iz paralelnog svijeta koji je živio ničim vezan za nas osim širom otvorenih očiju i tankom niti naših snova.
Blještavilo reflektora, sjajni kostimi, brze izmjene programa i slatkorječivi nadahnuti vodič kroz dvočasovnu avanturu širom granica mogućeg, protutnjalo bi kroz naše glave tren posla.
Red akrobacija, red trikova, red dresera i lava, red klovnova......
Uskomešana osjećanja kao plimni val preplavio bi naše glave, navikle na svu onu raspaljenu dječiju maštu. Do dugo u noć pozivali bi samo nama poznate želje, začinjene čarobnim riječima i putevima kojim bi otplovili u svijet snova gdje je sve dobro moguće, a svako zlo pobijeđeno.
Pod utiskom cirkusa koji se pakuje i odlazi bili bismo još neko vrijeme. Iskreno bi žalili što jedan takav svijet odlazi, a mi ostajemo ovdje, ostavljeni na milost i nemilost patini male varoši, koja se nakupljala po zavučenim ćoškovima. .
Pomalo razočarani utjehu bi tražili u klovnu koji nije uopšte bio smiješan lik dok je stare kofere sa ličnim stvarima pakovao na kamion. Nigdje osmjeha, ali ni suze na licu od sinoć. Koje li mu je pravo, koje li mu je vanjska strana lica, da li je sinoć bio srećniji dok su se naši pogledi lijepili za njega ili sad tužniji dok odlazi od nas. Da li je on možda znao da je magija na neko vrijeme prestala. Nismo ni vidjeli nekog da je hodao u sjajnom kostimu. Teta sa trapeza u staroj je trenerci kupila veš koji se sušio na improvizovanom štriku. Sinoć divlji lavovi bili su nezainteresovani, mrzovoljni penzioneri zainteresovani jedino za komad mesa pred njima.
Da li je cirkus samo jedna vješta kopija paralelnog svijeta, koji polako izmiče, nestaje, Da li smo mi sad sumnjičaviji, promućurniji, što ne reći i racionalniji. Sigurno da jesmo, ali jedan dio mene još uvijek vjeruje da postoji svijet gdje sve može biti dobro, gdje je zlo pobijeđeno, svi zadovoljni. Ja vjerujem u magiju trenutka, pogleda, sitnice i dobre namjere, vjerujem u magiju svima nama potrebnu pa neka je i cirkusom zovu. Zaiskriće opet suza na klovnovom licu, možda ona prava i iskrena, napuniće jedra šareni šator na livadi i napuniti dječije oči trenutkom o kome sam sad pisao. Imam djecu i želim im da rastu sa svojim godinama, bez brzine i potrebom da preskaču djetinjstvo. Jedno je ono, zar ne. Vjerujući Vaš Mandrak72.

17 Comments on "Vanjska strana lica"

 1. Autor vladica [ Odgovori ]

  Podsetio si me na pesmu Balaševića... odlazi cirkus iz našeg malog grada , širokim drumom što izlazi na most , odlazi cirkus , a ja se pitam sada , ko je domaćin, a ko je bio gost ?
  Nema više tih vremena !

 2. Autor pinokio [ Odgovori ]

  Da, i mene je ovo podsetilo na poznatu pesmu.
  Verujem i ja u magiju trenutka, samo je magija sadasnjim klincima neka sasvim druga u odnosu na nasu. Ali, magija je magija-bilo kakva da je izaziva isto ushicenje!

 3. Autor domacica [ Odgovori ]

  svet cirkusa i magije, nepresušna inspiracija dečje mašte, ko zna, možda se nekad i vrati
  Prijatno!

 4. Autor Bealiever [ Odgovori ]

  Nema vise cirkusa....:(. Ja se samo secam tih lepih trenutaka kada me je tata, jos kao malog devojcurka sa kikicama vodio pod nebeske svodove okicene trapezima i raznim nosacima. Secam se mirisa secerne vune i igre klovnova... secam se i zivotinja, kako su bile lepe i njihovih istreniranih pokreta.... Sva su ta secanja i mirisi bili negde duboko u mom secanju, a ti ih sa takvom lakocom povrati u zivot. Hvala ti. :)

 5. Autor Baladasevic [ Odgovori ]

  Nestaju vremena, i jednom ce sve to biti cudno, kao sto bi sada nama bilo cudno da neko pokazuje kako se vozi bicikl, a to je kadgod atrakcija bila. Ili da trcimo za automobilom :) Panta rei...
  Inace, postoje i MANJA slova za komentare tvojih posetioca. Saug!

 6. Autor Bealiever [ Odgovori ]

  Baladasevicu, hoces moje naocare? :))))

 7. Autor Baladasevic [ Odgovori ]

  Hteo sam reci posetiLACA, da ne misli kogod da sam nepismeT :) A ne bi bio Mandrak da nas carolijama ne vracas ili postavljas u neke druge trenutke ili lokacije. Nema vise ni predivnih stripova kao sto je Mandrak...

 8. Autor Baladasevic [ Odgovori ]

  Bealiver, od tebe moze SVE :) Zbog tebe bih dva puta vecerao, ako treba :)) Je l` ovakve neke Madrakove za poglede u proslost ili...?

 9. Autor bealiever [ Odgovori ]

  @baladasevic
  nemoj molim te dva puta da veceras :)) ugojices se:). a kakve ti naocare trebaju? Gledam ja i u buducnost ali za to moras doci na hiperionforum.co.yu

 10. Autor krilaandjela [ Odgovori ]

  МАндрак72

  Цитирам те и издвајам део

  Ja vjerujem u magiju trenutka, pogleda, sitnice i dobre namjere, vjerujem u magiju svima nama potrebnu pa neka je i cirkusom zovu.

  Ситница је вирус у животу,рече је мој цимер на академији `97 паде по трећи пут на испиту, покупи прње и оде, заврши курс за подофицире и поче да ради. Сад га се само сећам не могу да га нађем, али циркус ће се вратити јер је сличан животу.

 11. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  krilaandjela-i najveći mozaik što ga životom zovu ispunjen je sitnim dijelovim, naoko ništavnim ali samo jednom promjenom mijenja se i slika, koja može biti i ovakva i onakva i ko kaže da sitnice ne mijenjaju svijet npr.tranzistori kao elektronski elementi ili čipovi

 12. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  baladaševiću daću ti ja naočale uzmeš spojiš kažiprste i palčeve obe ruke i dlanovima napraviš zaštitni dio od spoljnjeg svijeta i zagledaj se daleko i jako dugo i vidjećeš i mene, ja vas sve posmatram

 13. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  bealiever-ima cirkusa kako da ne , samo da vidiš šta moji mali klovnovi i akrobate stvore paralelni svijet o koji se spotičem dok lutam ovim ništavnim svijetom dnevnog boravka

 14. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  pinokio-bude mi žao kad vidim da neke stvari iščezavaju, ali vremena se mijenjaju, ko zna zašto je to dobro

 15. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  vladice uglavnom je tako, svaki odlazak je tužan bilo da si domaćin ili gost, ako je sve bilo na zavidnom nivou

 16. Autor vladica [ Odgovori ]

  u manjim sredinama, odlazak cirkusa je ponekad preemotivno shvatan.

 17. Autor mladiluk [ Odgovori ]

  Ja bih sve ovo što si napisao prebacio na drugo mjesto, cirkuse ne volim zbog zloupotrebe životinja. Ali smisao je isti. Na primjer, možemo govoriti o koncertima tada velikih bendova u malim gradovima. Jebemti, kako je to bilo kad dođeš do Doma omladine, a pored stoji kombi sa beogradskim ili zagrebačkim tablicama... Da, suština je ista.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me