Ne tako davno sa revera kaputa, jakni, majica vrlo lako se moglo dosta toga saznati o osobi pred nama. Da li je zvezdaš ili partizanovac, gdje radi, da li je član saveza komunista, uspjeh u školi, na kojem je memorijalnom centru bio nedavno.......
Odgovor sigrno znate. Znate da su to bile značke. Male, velike, u boji, bez boje, s likom, bez lika, sa porukom ili bez nje i mnogo šta drugog. Značke su se kupovale povodom svih praznika, akcija crvenog krsta, jubileja fabrika naših roditelja, popularnih TV likova i događaja. Ukratko na njima se moglo što šta pročitati. Mnogo što šta asocirati.
I sam sam bio dio tog korpusa koji je kupovao, nabavljao i dobijao značke, doduše ne kolekcionarski već onako po nekom nepisanom redu.
Imao sam ih svakih fela, od ekskurzijskih posjeta širom bivše nam Juge, do onih s porukom „Tito će vječno živjeti u našim srcima“ i slično. Naravno imao sam ja i Sandokana i Marijanu, Crvenu zvezdu, IX kongres SKJ i još neke kongrese.
Imao sam i komšiju strastvenog navijača Zvezde, molera po zanimanju kad se nečim zanima, i neumornim pjevačem kasnih noćnih sati čuvenog hita „Šta ću kući tako rano, šta me čeka tamo, drage nema da me čeka kraj dušeka mekaaaaaaaaa........“kad bi se noću vraćao sa večeri degustacije svih oblika destilacija i vrenja. Nedugo nakon refrena slijedilo bi porodično tepanje od te iste žene od dušeka meka i tvrde pesnice, i razdraganih sinova i zetova tek probuđenih iz dubokog sna. Ali Keser (kako smo ga svi zvali) je bio nenadjebiv u svojim ritualima. Nedjeljom bi iz njegove najmanje kuće u ulici odzvanjali prenosi utakmica zajedničkih stanica bivše nam Juge. Mi bi se bavili svojim dječijim problemima i usput bi svaki put dizali glavu kod promjene rezultata. Jedino nas je zbunjivao Mirko Kamenjašević koji bi uzbuđenim i povišenim glasom odgovarao na pitanje zajedničkog voditelja „Šta ima novog u Sarajevu?“-odgovarao „ A uuuuu Saraaajevu nula : nula“.
„Šta je bilo , zabio vam Dule Savić u sred Splita“-prosipao bi komentare Keser.
„ Hop Đula jedan nula“, „Sudija lopove“,- rasle bi tenzije kako bi se rezultati mjenjali. Keser je mijenjao raspoloženje tokom svih 90 minuta utakmice. Ali jedno Keser nije mijenjao. Nije mijenjao svoj sretni šešir, crni kožni koji bi nosio na glavi sav načičkan značkama.
Pokušavali smo da mu se približimo, ali nije se moglo. Navečer bi ponovo slijedilo izvođenje gorepomenutog hita narodnog stvaralaštva, zatim turnir Beogradskog pobjednika u praizvođenju svih užih i širih članova njegove porodice uz sasluženje žene od dušeka meka i tvrde pesnice i naravno zeta.
Kad je počeo rat svi izvođači iz Keserove kuće su otišli iz naše ulice, ostao je samo Keser. U tim vremenima kad niko nije imao sve što treba, nije imao ni Keser. Ali čini mi se da su mu najviše nedostajali prenosi Zvezdinih utakmica i duvan. Vjerujem čak više i od porodice. Nisam mu mnogo mogao pomoći, ne mnogo više od po koje kutije cigareta koje sam dobijao kao vojnik. Cigarete mi nisu trebale, a Keseru su bili čini mi se jedina hrana.
Šešir je još uvijek bio tu, da li mu je bio srećan bez njegove Zvezde ne znam, ali onako poguren, ostario sa štapom šešir je bio još crnji od vremena koja su nas zadesila. Gledao sam ga dok odlazi, crni šešir poklopio ga je kao vrana masan papir od bureka. Tek poneki put zaiskrila bi poneka značka gospodina Vrane na sumornom suncu te 93-će, kao blijedi podsjetnik na značke kojima smo se nekad kao djeca radovali, a sad su bile samo komadići metala sa bezvrijednim porukama. Keseru su značile, a nama ostalim nisam više siguran. Nedugo kasnije otišao je Keser. Otišla je jedna pokretna zbirka značaka ko zna gdje. Ako možda sad gleda ovo što pišem, neću mu reći za Džaju, ubilo bi ga to. Na zvjezdanom nebu sigurno je jedna od zvijezda Zvezdina značka sa šešira gospodina Vrane. Ah da imao je on i onu lovačku značku, znate na šta mislim, na ono sa puškom.....

6 Comments on "Svi važni datumi na šeširu gospodina Vrane"

 1. Autor vladica [ Odgovori ]

  Kako si me sada vratio u prošlost. Ja sam imao na stotine znački , zakaćenih na stiroporne table. Baš se pitam gde su završile ?

 2. Autor mandrak72 [ Odgovori ]

  Vladice-I ja ih imam stotinjak, ali da me ubiješ ne znam gdje su.Potražiću ih danas.
  Dobro ti jutro i do čitanja.

 3. Autor vladica [ Odgovori ]

  Dobro jutro Mandrak, znači danas tražimo značke, da bar saznamo šta se sa njima desilo.

 4. Autor domacica [ Odgovori ]

  svaka je značka imala svoju priču. i kada ih nadjete ispričaće ih onovo. bez grešek.
  Prijatno!

 5. Autor sanjarenja56 [ Odgovori ]

  Kako si se setio znački? Ne pamtim kad sam pomislila na njih. Tužna i lepa priča...Idem da tražim moje značke!

 6. Autor hyperblogger [ Odgovori ]

  uh, mandrak.... predivna prica zaista, tako slikovita i nadahnuta, kao tracak secanja otrgnut, upakovan u vidu "osmice" i pusten tu pred mojim ocima. zaista, podsetio si me da u ormaru imam pravu hrpu znacki... doduse, nisam sigurna da li imaju znacenje... ali sada, sada su ga dobile.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me