"Poštovani gledaoci dobro večer. Evo nas i Vas u našoj jubilarnoj 100-toj emisiji "Svjedoci rata". kao i uvijek s nama u studiju je novi zanimljivi gost. Ostanite s nama narednih 30-tak minuta. Za početak reklama našeg sponzora" - dobro poznati džingl prekinuo je najavu emisije.

"Pašteta od kvaliteta"-odzvanjao je u ušima završni slogan ekonomsko propagandne poruke.

"Nakon ove reklame našeg sponzora vratimo se našem i Vašem gostu"-naglašenim populističkim tonom voditelj nastavi emisiju.

"Evo pokušaću u nekoliko riječi da predstavim gosta. Iako s godinama mlad, bogatog je iskustva. Dolazi nam iz radničke porodice, gdje su svi njegovi pretci s teškom mukom krčili sebi put kroz život, nastojeći potomcima osigurati izvjesniju i bolju budućnost. Mađutim našeg gosta još vrlo mladog život odvaja od roditelja. Oca nije ni upoznao. Majka je jednom prilikom otišla na pijacu i nije se vratila. Nije uspio saznati ništa o njoj. Raspitivao se bez uspjeha. Težak fizički rad očvrsnuo je volju i karakter našeg gosta. I kao takav eto stigao je u našu emisiju"-završi uvodnu referencu voditelj uštogljeni voditelj, namještajući veliki čvor kravate ispod vrata, koja ga je žuljala i smetala mu ko knedla u grlu.

"Pa recite nam nešto o sebi što smo možda zaboravili u ovom uvodu" - voditelj uputi pitanje gostu.

"Prije svega da pozdravim sve u studiju,kao i sve gledaoce pred TV ekranima. Ovom prilikom bih da pozdravim svoje preživjele saborce. Zovem se Cvjetko. Zaposlen sam u Šumskom gazdinstvu Dumbrava, sekcija Prdipolje. Neoženjen."-pokuša u kratkim crtama da sebe opiše Cvjetko.

"Naravno, uvijek skroman pa i kad je riječ o njemu i njegovoj hrabrosti. Recite nam gospodine Cvjetko da li ste zadovoljni poslom koji radite?-upita voditelj Juriša Pozadinović.

"Pa ne mogu da se žalim. Najvažnije da nisam gladan. Imam veliko društvo na poslu. Posao je težak. Znate i sami rad u šumi nije lagan i naravno uvijek postoje opasnosti, ali kome je danas bolje. Teška su ova vremena."-odgovori Cvjetko povremeno zakrećući glavu lijevo-desno ne znajući u koju kameru da gleda.

"Vi ste se dobrovoljno javili. Recite nam nešto o tome"-nastavi juriša podigavši naočale na nos povelik i crven. Oči kao da mu se smanjiše.

"Tako je. Vidio sam da svi moji drugari idu, pa reko nije u redu da ja sam ostanem.Šta ću unucima poslije da kažem. Branila se zemlja. Nisam mogao da izostanem."-malo nespretno frknu kroz nos Cvjetko.

"Ispričajte nam za podvig kojim ste odlikovani?"-nastavi da podiže tenziju Juriša.

"Pa šta se tu ima da priča. Začula se pucnjava. Skočio sam ko oparen. Strka gužva, ranjeni na sve strane. Nisam se ni snašao jedan par ruku držao me je za vrat. Mahinalno sam ga nabacio na leđa i kroz gužvu i metež izvukao jednog visokog starješinu. Nosio sam ga dugo vremena dok me umor nije stigao, te sam i sam klonuo."-odgovori Cvjetko.

"Može li se znati o kome našem visokom strješini je riječ?" - pitanja su letjela jedno za drugim.

"Naravno riječ je o majoru Prodanović Poguziji"-šturo odgovori Cvjetko.

"A sad malo da odmorimo uz poruke našeg slijedećeg sponzora"-najavi voditelj. 

Nakon reklame Big Bull proizvoda nastavljena je emisija.

"Gospodine Cvjetko recite nam kad ste se najviše uplašili, mislim ako ste se ikada uplašili"-novim pitanjem Juriša je nastavljao emisiju Svjedoci rata.

"Pa mnogo sam se puta uplašio, bilo je tu pucnjave, granata, ali jednom sam se tako uplašio da nisam mogao spavati. Evo kako je to bilo. Bližio se kraj rata. Svega je ponestajalo, pa bogami i hrane. U našu jedinicu navraćale su nekakve visoke starješine. Dosadila im riža. Ispod oka čudno su me gledali, čujem kako su spominjali mnogo mesine. Čak su mi nekakvi nadimak dali, čini mi se biftekom me zvali. O bože kako sam se ulašio tada kad su tako kazali, pa oni bi mene dok trepneš smazali. Ali eto neka sreća spasi mene."-u dahu Cvjetko referisa.

"Šta nam imate za kraj reći?".

"Moje malo konjsko srce večeras je ispunjeno radošću. I tako ja stig na kopisuvu međunem tama. Izvinite ja počeo konjski pričati sa vama. Kad se sve sabere i oduzme ostao sam ono što sam oduvijek i bio. Još jednom hvala na pozivu u emisiju"-završnim riječima se obrati Cvjetko širokom auditorijumu.

"Hvala Cvjetko, iz režije mi javljaju da namje vrijeme isteklo. I još samo toliko da Vas pozovem u slijedeću emisiju u kojem nećemo imati gosta jer veličanstveno je obilježio kraj posta, svojim gestom je privukao našu pažnju, žrtvovao se i pao po ražnju. Dragi gledaoci to bi bilo sve za večeras. Gledajte nas opet. Laku Vam noć"- u najboljem maniru voditelja kviskoteke Juriša završi emisiju.

Pozdravlja Vas umorni mandrak72, zapisničar duševnih boli i sitnih nepravdi.